MUSIM UMRAH 1435H BERMULA 9 DIS 2013

05-12-2013

Negara Saudi bersedia untuk menerima 6 juta jemaah umrah

Umrah-season.jpg

JEDDAH: NADIM AL-HAMID

Published — Monday 18 November 2013

Kerajaan Saudi mempunyai rancangan untuk menerima 6 juta jemaah umrah tahun ini, meningkat daripada lebih lima juta yang datang musim lalu, menurut Lapangan Hajjar, menteri haji. 
Hajjar berkata musim Umrah bermula pada awal Safar, atau Disember 9Kementerian itu telah mula menerima permohonan visa Umrah melalui rangkaian global elektronik, yang dikaitkan terus kepada Kementerian Dalam Negeri, Kementerian Luar Negeri dan agensi-agensi kerajaan yang lain. 
Hajjar berkata kerajaan menjangka lebih daripada 6 juta jemaah pada sembilan bulan lebih awal. Beliau berkata lebih 50 syarikat Umrah akan dibenarkan untuk menyediakan perkhidmatan bagi jemaah ini dan menyelia penginapan mereka di hotel-hotel dan unit perumahan yang lain di Makkah dan Madinah. 
kementerian akan memastikan syarikat-syarikat dan institusi Umrah mengikuti peraturan-peraturan kerajaan. Hajjar berkata kementerian tidak akan memberikan syarikat visa melainkan mereka mengesahkan pakej perkhidmatan mereka. Umrah Pusat Maklumat akan memudahkan dan mengawal ketibaan berjuta-juta jemaah haji dari seluruh dunia. 
Beliau berkata kementerian juga akan menyelia jemaah meninggalkan negara mengikut jadual yang diluluskan untuk mengelakkan kelewatan. Ini akan berlaku melalui sistem pemantauan elektronik. Haji, katanya, akan perjalanan dari tempat tinggal mereka ke lapangan terbang pada masa yang ditetapkan. 
Kementerian akan menyimpan suatu rekod elektronik bagi setiap peringkat perjalanan.Sistem ini termasuk pautan automatik antara Kementerian Haj, Pihak Berkuasa Am Penerbangan Awam (GACA) dan Saudi Arabian Airlines. Maklumat akan dihantar terus kepada syarikat-syarikat dan institusi Umrah melalui Haji dan Umrah Maklumat Center. 
Hajjar berkata kerajaan akan menghukum syarikat penerbangan kerana gagal untuk mengangkut jemaah mengikut jadual yang dipersetujui. 
Kementerian telah menyediakan perkhidmatan elektronik di Lapangan Terbang Antarabangsa King Abdulaziz di Jeddah dan Putera Muhammad bin Abdulaziz Lapangan Terbang Antarabangsa di Madinah. Haji akan hanya dibenarkan untuk meninggalkan penginapan mereka jika jemaah lain telah meninggalkan lapangan terbang dengan penerbangan jadual mereka. Ini adalah untuk mengelakkan kesesakan di lapangan terbang. 
Hajjar berkata mesyuarat akan berlaku dalam beberapa hari akan datang di antara pegawai-pegawai kanan kementerian dan gabungan-gabungannya untuk membincangkan proses pemantauan dan mekanisme untuk meningkatkan perkhidmatan jemaah haji sejajar dengan perintah Penjaga Dua Suci Masjid Raja Abdullah dan putera mahkota. 
Satu ciri utama perkhidmatan ini adalah program Umrah elektronik yang menghubungkan Kementerian Haji, Interior dan Luar Negeri. Sistem ini meliputi pengeluaran visa, pergerakan jemaah, penginapan, cara pengangkutan dan obligasi kontrak yang lain syarikat Umrah. 
Syarikat-syarikat yang tidak memberikan perkhidmatan yang dijanjikan mereka akan didenda, katanya. Pada tahun ini, kementerian juga memerlukan semua ejen luar negara untuk menyediakan poster memaparkan ciri-ciri utama pakej perkhidmatan mereka. 
Hajjar berkata Kesatuan Umum untuk Kereta, di bawah pengawasan kementerian itu, bersedia untuk mengangkut jemaah. 
Beliau menggesa syarikat Umrah untuk mematuhi kaedah-kaedah dan peraturan diperkenalkan untuk musim yang akan datang dan mendapatkan permit keselamatan dari agensi-agensi kerajaan. Syarikat-syarikat juga dikehendaki memaklumkan kepada kementerian mengenai apa-apa perubahan dalam pengurusan kanan mereka dengan menghantar surat kepada kementerian itu. 
Ia juga mempunyai untuk memberikan butiran penuh semua pekerjanya termasuk mereka yang mempunyai rekod jenayah dan menyediakan bukti bahawa semua pekerja yang dilindungi oleh insurans sosial . Kementerian telah menubuhkan jawatankuasa untuk menilai prestasi syarikat Umrah.

sumber: www.arabnews.com

 

Berita Lain


Kumpulan A

(Johor, Kedah, Kelantan, Terengganu)

Kalender Akademik Sesi 2023/2024

Takwim SekolahMulaAkhir
Hari Pertama Persekolahan 19 Mac 2023
(Ahad)
 
Cuti Pertengahan Penggal 21 Apr 2023
(Jumaat)
29 Apr 2023
(Sabtu)
Cuti Penggal 1 26 Mei 2023
(Jumaat)
3 Jun 2023
(Sabtu)
Cuti Penggal 2 25 Ogos 2023
(Jumaat)
2 Sep 2023
(Sabtu)
Cuti Penggal 3 15 Dis 2023
(Jumaat)
1 Jan 2024
(Isnin)
Cuti Akhir Sesi Persekolahan 9 Feb 2024
(Jumaat)
9 Mac 2024
(Sabtu)

Kalender Akademik Sesi 2024/2025

Takwim SekolahMulaAkhir
Hari Pertama Persekolahan 10 Mac 2024
(Ahad)
 
Cuti Penggal 1 24 Mei 2024
(Jumaat)
2 Jun 2024
(Ahad)
Cuti Penggal 2 13 Sep 2024
(Jumaat)
21 Sep 2024
(Sabtu)
Cuti Penggal 3 20 Dis 2024
(Jumaat)
28 Dis 2024
(Sabtu)
Cuti Akhir Sesi Persekolahan 17 Jan 2025
(Jumaat)
15 Feb 2025
(Sabtu)